K1 cooking -Yomogi dango-

YOMOGI Episode 1 K1 friends collected yomogi leaves at the back of Kindergarten.
We used the leaves to dye white cloth. (please see blog posted on October 8, 2019)
On that same day, some students suggested to make Yomogi Dango.

YOMOGI Episode 2 K1 friends were really excited to make Yomogi Dango.
So, they picked yomogi leaves again. The day before cooking, they guessed what are the effects of Yomogi to our body. Many students shared their ideas but after some research, we found out that yomogi leaf is good for eyes, stomach, skin and other body parts. With this, they were more motivated to make yomogi dango and eat so they will be healthier.

「よもぎ 第一章」 K1の子どもたちは園舎の裏にあるよもぎを集め、布の染め物を体験しました。(詳しくは10月8日のブログをご参照ください。)同時に、子どもたちはよもぎ団子作りも提案してくれました。

「よもぎ 第二章」 よもぎ団子作りのをすることを本当に楽しみにしていたK1の子どもたちは、再度よもぎの葉を丁寧に摘み取りました。前の日には、よもぎにはどのような体に良い栄養が含まれているのか予想しました。「口内炎が治る。」「足が速くなる。」「お腹が治る。」などの考えを出した子どもたち。調べてみると、目やお腹や肌、その他様々な部分に良いということがわかりました。これによって、より健康になることができるよもぎ団子作りへのモチベーションがさらに高まりました。

They washed and boiled the leaves, then tossed in the blender.

葉をしっかり茹でた後は、ハンドブレンダーに入れて水と混ぜ合わせました。

They mixed rice flour with yomogi paste, knead them up, then boiled them.

子どもたちは白玉粉とよもぎを混ぜて小さく丸めた後、お湯の中に投入!完成まであと少し。

They ate yomogi dango with kinako (soybean powder). Most friends really enjoyed it!!

茹で上がったお団子にはきな粉をまぶして出来上がり!多くの子が何度もおかわりをするくらい、美味しく食べることができました。

Report This Post

K2 Okinawan map Presentation

夏休み明けから、K2の子どもたちはExtinct animals(絶滅した動物)や環境問題について学んできました。子どもたちが学んだことの発表を下記の通り開催します!
もし、お時間のある方は、ぜひご参加下さい♪

 日時:10月16日(水)
 時間:9:30~
 場所:MPH( Multi Purpose Hall)

After summer break, K2 friends are learning about extinct animals and environmental issues. We would like to have presentation. If you have time, please come and join us!

Date: Wednesday, October 16th, 2019
Time:9:30AM~
Place: MPH (Multi Purpose Hall)

Have a nice Autumn break♪


Report This Post

K2 お詫びと訂正 /Apology for change of schedule

お詫びと訂正

年間スケジュールに記載されている{10月9日(水)のお買い物体験}は、子どもたちの意見を重視し、園にて子どもたち主体のバザーを別の日時で開催します。

バザー当日はそれぞれのグループで作った、レモネード、ポーポーなどを、子どもたちが値段を決め販売します。

このアクティビティーの目的は、子どもたちに数の概念、養うとともに金銭感覚養うことです!

 また、12月6日(金)に予定されている{K2 授業参観&懇談会}は、小学校パフォーマンスデーの日程変更に伴い、12月4日(水)に変更させていただきます。ご不便をおかけいたしますが、ご理解のほど宜しくお願いいたします。

Apology for change of schedule

On the annual year plan, we have K2 shopping experience listed on Wednesday, October 9th but due to emphasis on children’s opinions we decided to have a children-based bazaar at a different date and time.

On the day of the bazaar, the children will make lemonade and Popo (Okinawan snack), set the price and sell them by each group.  We will let you know more information later.

The purpose of this activity is to teach children the concept of numbers and the value of money. 

Also, K2 open class/PT conference was scheduled for Friday, December 6th but due to Elementary School Performance Day we are going to change the date to Wednesday, December 4th.   Sorry for the inconvenience and thank you for your understanding.

Report This Post

Dyeing with Japanese mugwort (yomogi)

園舎の裏にはよもぎがいっぱい。K1の子どもたちは染物をするためにたくさん集めました。

Lots of Japanese mugwort (yomogi) are growing behind the kinder building. K1 friends collected them to use for natural dyeing.

まずは洗い、ゆでました。染める布は、輪ゴムやペットボトルのキャップを使っていくつか縛りました。そして、よもぎの色が出た鍋に投入し、しばらく煮ます。

K1 friends washed and boiled them. They tied the cloths with using bottle caps and rubber bands, then put them in the boiled water and let them sit for a while .

布についている物を全て取り、水で洗ってから乾かせば、よもぎ染めの完成です。

K1 friends took all the rubber bands off from the cloths, washed with water, and hang them to dry.

Report This Post

Information about the overnight stay

カメラを使いいろいろな形を見つけて写真を撮りました‼

I found circles.

We found many shapes outside daring our finding shapes activity!

先日お手紙にて配布した通り、お泊り保育の日程は10月4(金)~5日(土)です。よろしくお願いします。

we would like to reschedule our overnight stay to October 4th and 5th.

Report This Post

Pizza party

K1 friends made pizza dough on Tuesday and they made pizza on Wednesday. K1 friends are now interested in plants so some of them asked K2 friends to take some basil for topping.

K1の子どもたちは火曜日の午後にピザ生地を作って冷蔵庫に入れ、水曜日にピザ作りをしました。Plants(植物)に興味を持っている子どもたちの中には、K2さんの育てているバジルを少しもらってピザにトッピングする子もいました。

生地作りから一生懸命がんばりました。
「おいしくなぁれ」と心を込めてこねました。
「明日になったら、大きくなるか?小さくなるか?色が変わるか?形が変わるか?」
色々な予想を立てました。
ピザ窯にも興味津々の子どもたち。
ピザ生地はこんなに大きく膨れました。
屋外で思い切りピザ作り。
「はやくできないかなぁ。」
K2のお友だちは、こんなに大きなピザを作りました。

Report This Post