K1 cooking -Yomogi dango-

YOMOGI Episode 1 K1 friends collected yomogi leaves at the back of Kindergarten.
We used the leaves to dye white cloth. (please see blog posted on October 8, 2019)
On that same day, some students suggested to make Yomogi Dango.

YOMOGI Episode 2 K1 friends were really excited to make Yomogi Dango.
So, they picked yomogi leaves again. The day before cooking, they guessed what are the effects of Yomogi to our body. Many students shared their ideas but after some research, we found out that yomogi leaf is good for eyes, stomach, skin and other body parts. With this, they were more motivated to make yomogi dango and eat so they will be healthier.

「よもぎ 第一章」 K1の子どもたちは園舎の裏にあるよもぎを集め、布の染め物を体験しました。(詳しくは10月8日のブログをご参照ください。)同時に、子どもたちはよもぎ団子作りも提案してくれました。

「よもぎ 第二章」 よもぎ団子作りのをすることを本当に楽しみにしていたK1の子どもたちは、再度よもぎの葉を丁寧に摘み取りました。前の日には、よもぎにはどのような体に良い栄養が含まれているのか予想しました。「口内炎が治る。」「足が速くなる。」「お腹が治る。」などの考えを出した子どもたち。調べてみると、目やお腹や肌、その他様々な部分に良いということがわかりました。これによって、より健康になることができるよもぎ団子作りへのモチベーションがさらに高まりました。

They washed and boiled the leaves, then tossed in the blender.

葉をしっかり茹でた後は、ハンドブレンダーに入れて水と混ぜ合わせました。

They mixed rice flour with yomogi paste, knead them up, then boiled them.

子どもたちは白玉粉とよもぎを混ぜて小さく丸めた後、お湯の中に投入!完成まであと少し。

They ate yomogi dango with kinako (soybean powder). Most friends really enjoyed it!!

茹で上がったお団子にはきな粉をまぶして出来上がり!多くの子が何度もおかわりをするくらい、美味しく食べることができました。

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